Göz Kapakları

blog

Göz kapakları göz küresinin önünde yer alan ve göz küresini yaralanmalardan koruyan kaslı yumuşak doku kıvrımlarıdır. Göz kapakları kapatıldığında gözü tamamen örterler. Güçlü mekanik, görsel ve ses uyarıları otomatik olarak göz kırpma refklesini uyarır. Örneğin; Göze kaçan yabancı cisim, şiddetli ışık, ani ve yüksek ses gibi. Düzenli göz kırpma dakikada 20-30 kez gerçekleşir. Kırpma ile göz yaşı göz yüzeyinde düzgün bir şekilde yayılarak gözlerin istenilen ıslaklıkta kalmasını sağlar.

Göz kapaklarının yapısı: Göz kapaklarının yatay uzunluğu 30mm, dikey açıklığı ise 10mm'dir. Dıştan içe doğru üç tabakadan oluşmaktadır Deri, Kas, Tars, Konjonktiva

Kapak derisi vücudun en ince en hassas derisidir. Elastik, gevşek ve hareketlidir. Kan yada diğer sıvıların deri altında birikimi ile kolaylıkla şişlikleri gelişebilir. Kapakların ön kenarında bir veya bir kaç sıra kirpik bulunur. Kapakların kirpikli serbest kenarında kirpiklerin yakınında ter (Moll) ve yağ (Zeiss) salgı bezleri yer alır.

Kas tabakası göz kapaklarının açılmasını ve kapanmasını sağlayan kaslar bulunur.

Tars kapaklara şekil ve sertlik verir. Bir miktar elastik lif içeren bağ dokusundan yapılmıştır. Üst tars, alt tarstan daha büyüktür. Üstte 10-11mm, altta 4mm genişliğindedir. Tars içinde yağ salgılayan salgı bezleri vardır.

Kapak konjonktivası tars plağına sıkıcıa yapışıktır. Her göz kırpmada cam sileceği gibi hareket ederek göz yaşının göz yüzeyinde düzgün yayılmasını sağlar.